Выбрать страницу

Пасхальне послання Святішого Патріарха Кирила

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся з традиційним Пасхальним посланням до архіпастирів, пастирів, дияконів, чернецтва та всіх вірних чад Руської Православної Церкви. 


Преосвященні архіпастирі, високоповажні отці, всечесні ченці та черниці, дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Милістю Всещедрого Бога ми сподобилися дочекатись світлосяйної великодньої ночі й знову радіємо славному Христовому Воскресінню. Сердечно вітаю всіх вас, мої дорогі, з цим великим святом і торжеством із торжеств.

Майже дві тисячі років віддаляють нас від згадуваної нині події. Однак щороку ми з незмінним духовним трепетом святкуємо Воскресіння Господнє, безустанно засвідчуючи винятковість того, що сталось у гробовій печері біля стін древнього Ієрусалима.

Увесь земний шлях Сина Божого: від Його чудесного Втілення до страждань і страшної смерті на Хресті – є обіцянням Творця, яке Він дав колись нашим прабатькам. Бог обіцяв послати у світ Того, Хто візьме на Себе наші немочі, понесе наші хвороби (Іс. 53, 4) і спасе людей Своїх від їхніх гріхів (Мф. 1, 21). Цю обіцянку Господь підтверджував неодноразово через Своїх пророків. Цій обіцянці Він залишався вірним навіть тоді, коли народ Ізраїлю відступав від завіту й порушував волю Творця.

У Воскресінні ж Христовому явлена у повноті любов Божа, адже подолано, нарешті, смерть – останній рубіж, що відчужував людину від істинного Джерела життя. І хоча фізична смерть існує, вона більше неспроможна вбивати наші душі, тобто позбавити нас життя вічного у спілкуванні з Творцем. Смерть переможена – її жало вирване (1 Кор. 15, 55). Полонив полон Господь (Єф. 4, 8) і зруйнував пеклоУ Бога не залишається неспроможним жодне слово (Лк. 1, 37) – воістину Він воскрес, як сказав (Мф. 28, 6)!

Цього року народи Землі зазнають особливих випробувань. Згубна пошесть поширилася по всьому світу, досягнувши і наших країн. Влада запроваджує обмежувальні заходи, для того щоб запобігти вибуховому поширенню епідемії. У деяких країнах – пастирської відповідальності Московського Патріархату припинено проведення загальних богослужінь, у тому числі й Божественної літургії. Проте нам, православним християнам, не слід сумувати або впадати у відчай у цих складних обставинах, а тим паче піддаватися паніці. Ми покликані зберігати внутрішній мир і пам’ятати слова Спасителя, сказані напередодні Його спокутних страждань: «У світі матимете скорботу; але мужайтесь: Я переміг світ» (Ін. 16, 33).

Пасха стала для людства переходом від рабства гріха до свободи Царства Небесного, на свободу слави дітей Божих (Рим. 8, 21). Тільки завдяки Воскресінню Спасителя ми отримуємо справжню свободу, про яку свідчить всехвальний апостол Павло, який закликає нас: «Стійте у свободі, яку дарував нам Христос» (Гал. 5, 1). Скільки разів ми читали або чули ці слова? А тепер задумаймося: чи не живемо ми сьогодні так, ніби й не було зовсім Воскресіння Христового? Чи не розмінюємо багатство вічності, що раптово відкрилося нам, на нескінченні турботи, знову захоплюючись суєтою світу цього, піддаючись скороминущим страхам і забуваючи про нетлінні духовні скарби та істинне покликання християнина служити Господу у святості й праведності перед Ним (Лк. 1, 75)?

Але ж чисте й непорочне благочестя перед Богом і Отцем (Як. 1, 27) у тому й полягає, щоб за прикладом, явленим нам у Євангелії Пастирем Добрим, з любов’ю 1 терпінням побожно ставитися один до одного, допомагати й підтримувати один одного у випробуваннях. Жодні зовнішні обмеження не повинні розірвати нашу єдність і відібрати в нас ту справжню духовну свободу, яку всі ми отримали через пізнання Господа 1 Спасителя нашого Іісуса Христа, Який переміг смерть та дарував нам можливість називатися і бути дітьми Божими (І Ін. 3, 1).

Одне серце й одна душа (Діян. 4, 32) у всіх вірних чад Церкви, бо порізно ми члени, а разом – Тіло Христове, і ніщо не може відлучити нас від любові Божої (Рим. 8, 39). А тому ті, хто не має можливості сьогодні з об’єктивних причин прийти до храму й помолитися, нехай знають, що про них пам’ятають і моляться. Віра дає нам силу жити і з допомогою Божою долати різні недуги та випробування, у тому числі й те, що прийшло в наше життя через поширення небезпечного вірусу.

Палко закликаю усіх вас, дорогі мої, посилити спільні молитви про те, щоб Господь дарував нам, незважаючи на всі труднощі, залишатися співучасниками благодатного літургійного життя Церкви, щоб Святе Таїнство Євхаристії звершувалося й вірні могли сміливо приступати до істинного Джерела Життя – Святих Христових Таїн, щоби хворі отримали зцілення, а здорові були захищені від небезпечної інфекції.

Віримо, що Воскреслий Спаситель не залишить свою Церкву, дарує нам твердість і мужність для непохитного стояння у вірі й спасенного проходження земного шляху до життя вічного.

Щиро вітаю усіх вас, мої дорогі брати і сестри, зі світлим святом Святої Пасхи та закликаю завжди являти собою образ справжніх учнів Спасителя, подаючи добрий приклад навколишнім людям і сповіщаючи досконалість Того, Хто покликав вас з темряви в чудове Своє світло (1 Пет. 2, 9), щоб ми в усі дні життя нашого справами своїми свідчили про довічну силу та істинність великодніх слів:

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

+ КИРИЛ, ПАТРІАРХ МОСКОВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСІ 
Пасха Христова, 2020 рік


Количество просмотров: 170

Цей запис також доступний на: Russian

Об авторе

Подписывайтесь на наши каналы в Telegram, Яндекс.Дзен и в других соц.сетях...

ОСТАННІ ПОДІЇ

КАЛЕНДАР НОВИН

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Відео-новини єпархії

ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО НАС

Помітили помилку?

Виділіть текст з помилкою і натисніть
Дякуємо за допомогу!