Выбрать страницу

Керуючий Північним вікаріатством столиці взяв участь в річному акті Київських духовних шкіл

9 листопада, у день пам’яті небесного покровителя Київських духовних шкіл – преподобного Нестора Літописця, після Божественної літургії в актовій залі Києво-Печерської Лаври відбувся річний акт Київської духовної академії і семінарії, який очолив ректор КДАіС керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

В акті взяли участь ректор Санкт-Петербурзької духовної академії і семінарії єпископ Петергофський Амвросій, єпископи: Боярський Феодосій, Макарівський Іларій, Голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ Ірпінський Климент, Васильківський Миколай; генеральний директор Національного Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина, гості, викладачі, співробітники та студенти Київських духовних шкіл.

На початку засідання митрополит Антоній зачитав вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Потім слово було надано першому проректору Академії протоієрею Сергій Ющику, який виступив зі звітом про діяльність духовних шкіл. У доповіді, зокрема, зазначено, що в поточному навчальному році в Київській духовній академії реалізовується концепція вищої духовної освіти, затверджена Священним Синодом УПЦ. Також протоієрей Сергій повідомив, що й далі триває налагодження міжнародного співробітництва з українськими та зарубіжними духовними і світськими навчальними закладами, зокрема були підписані угоди з Православним богословськими факультетами університету Східного Сараєво (Боснія і Герцеговина) і Бєлградського університету (Сербія), Свято-Володимирської православної духовною семінарією (США). Також був підписаний договір про співпрацю з Національним університетом «Києво-Могилянська академія» та пролонговано угоду з Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником.

Після доповіді першого проректора митрополит Антоній презентував нові видання Київських духовних шкіл: монографії викладача КДАіС Андрія Ухтомського «Єпископ Касіян (Безобразов) і його переклад Нового Заповіту», і випускника КДА диякона Андрія Глущенка «Значення антропології преподобного Максима Сповідника для сучасної апологетики», україномовний переклад «Послання Варнави», здійснений доцентом Академії протоієреєм Олегом Кожушним, і черговий номер студентського журналу «Академічний літописець».

Цього року з актовою доповіддю «Переклад Священного Писання як місіонерська діяльність» виступив вчений секретар Академії професор протоієрей Ростислав Снігірьов. Доповідь приурочена 1150-річчю місії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Потім викладачів і студентів Київських духовних шкіл привітав ректор Санкт-Петербурзької духовної академії і семінарії єпископ Петергофський Амвросій, і побажав Божої допомоги всім викладачам і студентам, щоб молитвами преподобного Нестора Літописця та Всіх преподобних Печерських Київські духовні школи і далі були гідною опорою для Православної Церкви.

Також у рамках річного акту були зачитані вітальні адреси ректорів духовних академій Руської Православної Церкви. Поздоровлення голови Учбового комітету при Священному Синоді РПЦ, ректора Московських духовних шкіл архієпископа Верейського Євгенія озвучив проректор з науково-богословської роботи МДА протоієрей Олександр Задорнов.

Вітальний адрес керуючого справами Білоруського екзархату, ректора Мінських духовних шкіл архієпископа Новогрудського і Лідського Гурія зачитав перший помічник ректора МінДАіС архімандрит Никодим (Генералов).

З привітанням виступив генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина.

Після привітань владика ректор, з благословення Предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Володимира, вручив церковні ордени викладачам і співробітникам духовної школи. Далі митрополит Антоній вручив стипендії імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України та стипендії Міністерства транспорту та зв’язку імені Георгія Кірпи.

У другій частині річного акту відбувся концерт духовних піснеспівів хору студентів Київських духовних шкіл під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

На завершення було зроблено пам’ятне фото, після чого всі присутні були запрошені на святкову трапезу, де були оголошені привітання від духовних навчальних закладів України: Одеської духовної семінарії, Волинської духовної семінарії, Почаївської духовної семінарії, Полтавської місіонерської духовної семінарії, Харківської духовної семінарії та Таврійської духовної семінарії.

Сайт КДАіС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Количество просмотров: 157

Об авторе

Подписывайтесь на наши каналы в Telegram, Яндекс.Дзен и в других соц.сетях...

Оставить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ПОСЛЕДНИЕ СОБЫТИЯ

Календарь записей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Проповеди архиерея

Заметили опечатку?

Выделите текст с ошибкой и нажмите клавиши Ctrl+Enter или ссылку ниже:
Спасибо за содействие!