Выбрать страницу

Єпископ Броварський Феодосій взяв участь у чині прославлення запорізьких угодників Божих

13 жовтня в Покровському архієрейському соборі за Божественною літургією, яку очолив Високопреосвященніший Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський відбувся чин прославлення чотирьох угодників Божих, священиків, які перенесли тяжкі муки і випробування в роки сталінських репресій.

Митрополиту Іларіону співслужили архієпископи: Митрофан Луганський і Старобільський; Василій; Єфрем Криворізький і Нікопольський; Онуфрій Харківський і Богодухівський; Лука Запорізький і Мелітопольський; Никодим Житомирський і Новоград-Волинський; Олександр Переяслав-Хмельницький і Вишневський; єпископи: Митрофан Горлівський і Слов’янський; Єлисей Ізюмський і Куп’янський; Володимир Дніпродзержинський і Царичанський; Феодосій Броварський; Філарет Новокаховський і Генічеський; Миколай Кременчуцький і Лубенський; Антоній Путивльський; Роман Конотопський і Глухівський; Єфрем Бердянський і Приморський; Даміан Фастівський; Алексій Вознесенський і Першотравневий, а також духовенство єпархії.

Священний Синод Української Православної Церкви рішенням від 25 серпня 2012 р. благословив для місцевого прославлення та поклоніння: священиків Олександра Шишина, Філософа Зябрева, Феодосія Станкевича і Митрофана Воздвиженcького. «Всі вони перенесли тяжкі муки і випробування в 30-х роках, були розстріляні і загинули в сталінських таборах, але ніхто не зрікся віри і священицького сану. Навпаки, вони, порушуючи всі жорсткі заборони на «виконання релігійних обрядів», продовжували служити Богові, окормляти паству. Зачислення до лику святих наших запорізьких новомучеників і сповідників – це свідчення милості Божої».

За богослужінням була відправлена остання панахида за подвижниками, після чого були зачитані рішення Священного Синоду УПЦ та життєписи прославлених святих. Далі були заспівані тропар, кондак та величання новопрославлених святих, одночасно з вівтаря були винесені для молитовного вшанування їхні іконописні зображення.

По закінченні служби до запорізької пастви звернувся митрополит Іларіон. «Радіє град Запоріжжя, радіє народженню нових покровителів землі Запорізької. У ці дні ми святкуємо ще одну знакову подія – 20-річчя утворення незалежної Запорізької єпархії. За двадцять років помітне процвітання єпархії, цього виноградника Божого, і нехай новомученики запорізькі моляться про подальше його процвітання».

На молитовну згадку митрополит Іларіон подарував Високопреосвященнішому Луці, архієпископу Запорізькому і Мелітопольському знаки архієрейського достоїнства.

Потім Високопреосвященніший Олександр, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський зачитав вітальну адресу від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та вручив правлячому архієрею орден Святого апостола Андрія Первозванного.

У своєму слові Його Високопреосвященство сказав: «Сьогодні ми дійсно ликуємо і радіємо, ми прославляємо у лику святих чотирьох молитовників за наш край і відзначаємо двадцять років нашої богоспасаємої єпархії. За цей час побудовано багато храмів, але побудувати потрібно ще більше, також потрібно, щоб у них пішли люди, але ще важливіше, щоб у серцях людей запалився вогонь любові до Господа. На Запорізькій землі не було ще стільки радості, сподіваюся, що цю радість ми пронесемо через усе наше життя. Ми знаходимося зараз в Покровському соборі, а Запорізький край можна сміливо назвати одним з уділів Пресвятої Богородиці. Нехай же ми завжди будемо відчувати Її турботу і тепло Її рук».

Після літургії відбувся урочистий прийом, на якому голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко вручив Запорізькій єпархії, Владиці Луці і Владиці Василію медаль «За заслуги перед Запорізьким краєм», зазначивши все зростаючу роль Церкви у духовному та соціальному житті області.

У цей день на Соборній площі вперше був встановлений великий телевізійний екран, на якому транслювалося богослужіння. Завдяки цьому всі віруючі, а їх було дуже багато, змогли стати свідками епохальної події не тільки для нашої єпархії, але й для всього православного світу.

Євген Антоненко

http://hram.zp.ua

Количество просмотров: 80

Об авторе

Подписывайтесь на наши каналы в Telegram, Яндекс.Дзен и в других соц.сетях...

Оставить ответ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ОСТАННІ ПОДІЇ

КАЛЕНДАР НОВИН

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Відео-новини єпархії

ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО НАС

Помітили помилку?

Виділіть текст з помилкою і натисніть
Дякуємо за допомогу!