Выбрать страницу

Пасхальне послання архієпископа Черкаського і Канівського Феодосія

Пасхальне послання архієпископа Черкаського і Канівського Феодосія

«Встань, сплячий, і воскресни з мертвих,
і освітить тебе Христос » (Еф. 5:14)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Цими торжествуючими і життєстверджуючими словами звертаюся сьогодні до кожного з вас, всечесні отці, боголюбиві ченці та черниці, брати і сестри всі вірні чада Черкаської єпархії Української Православної Церкви.

Позаду залишилося спасительне поприще Великого посту, наповнене покаянними трудами. Завершилися зворушливо суворі дні Страсної седмиці, коли кожен з нас ставав свідком останніх годин і хвилин земного життя нашого Спасителя, Його Хресних страждань, смерті і погребіння. І зустрічаючи зараз Свято з свят, стоячи перед зачиненими вратами храму, як перед запечатаним Живоносним Гробом, ми смиренно просили Господа, щоб Він сподобив нас разом з ангелами чистим серцем славити Його Світле Воскресіння. Нарешті настав цей довгоочікуваний момент, від якого тремтить душа і радіє серце! Справдилися слова Христа, сказані Ним в ніч перед Своїм вільним стражданням: «Я побачу вас знову, і зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» (Ін. 16: 22-23).

Іскупительна Жертва Господа нашого Іісуса Христа, Його Воскресіння, принесли людству небачену раніше свободу свободу від гріха, прокляття і смерті. Але знаходить цю свободу тільки той, хто довіряє себе Христу Спасителю, хто приймає Його як «Шлях, і Істину, і Життя» (Ін. 14, 6), по слову Євангелія: «Якщо ви перебуватимете в Моїм слові, то ви істинно будете Моїми учнями, і пізнаєте істину, і істина визволить вас» (Ін. 8, 31-32). Істина ця Воскреслий Господь наш Іісус Христос, який зруйнував міцність пекла і смерті, який подарував нам свободу обрати Життя Вічне. В Огласительному слові на Пасху, яке ми сьогодні чуємо на світлій заутрені, святитель Іоанн Златоуст говорить: «Ніхто не бійся смерті, бо від неї звільнила всіх нас смерть нашого Спасителя».

Для багатьох невіруючих людей, далеких від Бога і Церкви, слова Пасхального тропаря: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав!» зовсім незрозумілі. Незрозумілі навіть в перекладі на сучасну мову, незрозумілий сам сенс цих слів. Як це можна смертю попрати (подолати) смерть, думають такі люди, хіба це можливо? Адже за природним законом подібне подібним не долається: не можна вогнем загасити вогонь, не можна темрявою розсіяти темряву, не можна злом перемогти зло. Всі знають, що тільки протилежним можна що-небудь подолати: щоб загасити вогонь потрібна вода, щоб розсіяти темряву потрібне світло, а зло можна перемогти тільки добром. Так як же в цьому випадку Церква проголошує, що смерть людська попрана (подолана) смертю Христовою? Для багатьох це здається суперечливим, або навіть божевільним. Але справа в тому, що смерть, яка попирається це смерть духовна (і вже як її наслідок смерть тілесна). Смерть духовна це відсутність добра, смерть духовна це життя без Бога і в запереченні Бога, в протидії Богові. Смерть духовна це коли хтось існує далеко від Творця, нехтуючи і протистоячи добру, протистоячи і нехтуючи чеснотою і молитвою до Господа. Духовна смерть це шлях ненависті, шлях неправди, шлях зла. Такий шлях проклав диявол на цій землі, і багато хто йде цим шляхом. Дуже багато хто йде цим шляхом.

А духовне життя, на противагу духовній смерті, це життя з Богом, це життя в радості, це життя в любові. Цей шлях проклав Сам Господь, і сказав про Себе: «Я є Шлях, і Істина, і Життя. Ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» (Ін. 14: 6). І ось ця духовна смерть, тобто існування без Бога, і була скасована смертю Христа. Причиною смерті Господа нашого Іісуса Христа була жертовна любов Бога до людей і ця смерть Христова, причиною якої була любов, принципово відрізняється від смерті духовної, причиною якої була і є ненависть. Це дві протилежні смерті. І тому одна смерть була подолана, попрана іншою.

Воскреслий Христос являється серед учнів і каже: «Мир вам!» Це вітання має глибокий зміст. Словом «Мир» Воскреслий Христос позначає всі блага, всі плоди Своєї іскупительної жертви прощення гріхів, звільнення людей з-під влади диявола, вічне життя в Ньому. Мир, дарований Спасителем є примирення людини з Богом. Він, Той, Хто встав в день Воскресіння посеред учнів стоїть і сьогодні в центрі історії світу. І Пасха Христова належить всім. Для всіх людей, для всіх народів, для всіх часів, для всієї землі, для всього світу, видимого і невидимого Христос дає цей Мир. У цей день Розп’ятий і Воскреслий Христос з владою займає належне Йому місце серед людського роду, серед віруючих і невіруючих, як Господь всіх людей, що живуть на землі…

Радіють і втішаються наші серця в цей Світлий День. І не може бути по-іншому! Хоча, звичайно, і залишаються в нашому житті приводи для прикрощів, для смутку. Вже другий Великдень ми зустрічаємо в скрутних обставинах. Це природним чином засмучує віруючих людей. Але, тим не менш, ми, православні християни, повинні проявляти мужність і стійкість, не падати духом. Більш того, нам потрібно, зміцнюючись дарами Пасхи Христової, бути опорою для тих, кому сьогодні особливо важко, кому важче, ніж нам.

Усвідомлюючи нашу відповідальність перед Богом і Церквою, давайте в цей непростий час випробувань особливо зберігати нашу церковну єдність. Давайте зберігати стійкість в істинній Православній вірі та вірність нашій святій канонічній Українській Православній Церкві! Але при цьому давайте також завжди і всюди, без сумніву і зволікання протягувати руку допомоги і братської підтримки будь-якій людині православній і не православній, віруючій і невіруючій, праведній або грішній. Саме нам з вами, православним людям, слід невпинно працювати заради преображення цього світу, наповнювати його злагодою, правдою, любов’ю і красою. Ця праця не буде легкою і швидкоплинною. Але тільки вона, по милості Божій, здатна перемогти нинішні біди і негаразди, зцілити ворожнечу і роз’єднання, визволити нас від зневіри і відчаю. Хай допоможе всім нам Воскреслий Господь досягти успіху на цьому шляху. Адже єдино цей шлях зможе привести наш народ до миру, відродження і процвітання.

Сердечно вітаю всіх вас, всечесні отці, боголюбиві ченці та черниці, дорогі брати і сестри, з великим і радісним святом Світлого Христова Воскресіння! Нехай благодатне світло пасхальної ночі весь майбутній рік осяює ваші серця і душі! Нехай Воскреслий з мертвих Христос Життєдавець зміцнить усіх нас в любові та злагоді нести свій подвиг служіння Господу Богу, нашій святій Православній Матері-Церкві і нашій улюбленій та благословенній Богом Черкащині.

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Смиренний ФЕОДОСІЙ,
милістю Божою
Архієпископ Черкаський і Канівський.

Пасха Христова 2021 року.
м. Черкаси.

Количество просмотров: 252

Цей запис також доступний на: Russian

Об авторе

Подписывайтесь на наши каналы в Telegram, Яндекс.Дзен и в других соц.сетях...

ОСТАННІ ПОДІЇ

КАЛЕНДАР НОВИН

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Відео-новини єпархії

ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО НАС

Помітили помилку?

Виділіть текст з помилкою і натисніть
Дякуємо за допомогу!